KÄRINGÖN

Längst ut i

havsbandet

Lat N58°06,802´, Long E011°21,986

Väster om Orust längst ut i havsbandet  innanför Måseskärs fyrplats ligger Käringön, ett av Bohusläns historiska fiskelägen. Det slitsamma fisket har i decennier danat öborna, vars uppträdande än idag ger intryck av lugn och tillit till sin egen kraft.

Det första som möter dig är statyn "Käringen", öns karakteristiska landmärke. Stadigt står hon på Skeppersholme och håller ett vakande öga på såväl angörande båtar som människor.

Vill du veta mer om vad som finns och vad som händer på Käringön rekommenderar vi destinationkäringön.se som  bidrar till att göra din vistelse och besök på Käringön intressant, spännande och avkopplande. Här finns tips om öppettider, butiker och viktiga telefonnummer som underlättar ditt besök.

IMG_20200827_191921_edited.jpg

Spännande

historia

Ön har varit bebodd sedan 1500-talet

Det lilla fiskelägets karga och avlägsna placering på en klippö i västerhavet relativt långt från fastlandet har satt sin prägel både på invånare och bebyggelse.

Ön fick fast bosättning redan 1596, då några unga fiskarfamiljer från Orust valde att flyttad ut till denna lilla obebodda, ensligt belägna ö i havet. De var alla av gamla fiskarsläkter och deras motivering till flytten var att de ville komma närmare fångstplatserna.

Ön kunde under senare delen av 1700-talet uppvisa en prydligt ordnad bosättning på drygt 300 personer. Denna notering dubblades under 1800-talet och år 1912 nåddes toppnoteringen med hela 662 personer kyrkobokförda här.


Det finns över 200 bostadshus på ön och drygt 100 bodar, sjöbodar och uthus. Idag är det ett 60-tal bofasta  och ett par hundra deltidsboende på Käringön. På hembygdsföreningens hemsida kan du läsa mer om öns historia - klicka här!